Komen deze symptomen je bekend voor?

10 Symptomen van burn out, stress of een overspannen gevoel

 

 1. Waarom ik moe blijf, terwijl ik wel genoeg slaap?
 2. Waarom is mijn concentratie moeizaam?
 3. Waarom slaap ik slecht?
 4. Ik ben altijd zo besluiteloos.
 5. Ik blijf piekeren.
 6. Gedachten lijken niet te stoppen
 7. Mijn hoofd lijkt soms wel vol watten.
 8. Ik voel me somber.
 9. Ik ben regelmatig ziek met verkoudheid of griep.
 10. Ik voel me gespannen in mijn spieren, nek, schouders of rug.

 

Gezondheids detective_ burn out_stress, overspannen 

Hoe werkt burn out nou precies?

Je blijft je aanpassen en in reactie op nieuwe stress prikkels, dit vraagt om een sterke geest en het maken van grensverleggende keuzes. Het is altijd maar go, go, go en meegaan in de ratrace want je wil er toch bijhoren. Je doet concessies aan jezelf, voelt niet meer duidelijk wat je voelt, je gaat over je grenzen, maar op is op …. en dan loopt je zwembandje gewoon helemaal leeg.

Van stress naar verslaving, naar burn out

Hoezo verslaving door stress, dat geldt niet voor mij hoor! Weet je het zeker? Bij verslaving denken we vaak aan drugs, alcohol of sigaretten, maar hoe zit het met voeding? Een kijkje in het lichaam: Door aanhoudende spanning, prikkel je via je onwillekeurige zenuwgestel (ortho sympathicus) de bijniermerg, die met adrenaline jouw alvleesklier aanzet om de bloedsuikerspiegel te verhogen. De adrenaline geeft een kick. Mensen kunnen gaan leven van deze adrenaline, omdat het zo fijn voelt om lekker druk bezig te zijn.

 

Effect op bloedsuikerspiegel

Echter bij toenemende eisen en aanhoudende drukte wordt ook de
bijnierschors geprikkeld. Hierdoor zal cortisol je bloedsuiGezondheids detective_Burn out, stress of overspannen_grafiekker extra verhogen. Dit is dus een dubbele boost voor jouw bloedsuikerspiegel. Hierdoor kun je suikerhonger ontwikkelen met als gevolg een voortdurend verlangen om ‘verkeerde’ dingen door je mond naar binnen te laten gaan. Je wordt dus verslaafd aan adrenaline en de gierende suikerhonger van je bloed. Deze bloedsuikers worden door insuline omgezet in vet en je krijgt een zogenaamd broodbuikje. Vrouwen hebben 50% meer insuline receptoren, dus meer kans op vet aanwinst. Insuline productie is eigenlijk bedoeld voor nood situaties zoals bijvoorbeeld je vluchtreactie bij een auto-ongeluk. Wanneer stress levels dag in dag uit hoog zijn, leidt dat uiteindelijk tot burn out.

 

Wat kun je doen bij burn out of overspanning?

 

Gezondheids detective_Burn out, stress_Gezonde voeding
1. Voeding:

Kies voor gezonde voeding die je bloedsuikerspiegel stabiel houdt en niet onnodig extra prikkelt. Minimaliseer gebruik van koffie, fastfood, vette voeding en zoetigheden.

 

 

Gezondheids detective_Burn out, stress _Business Yoga2. Ontspanning en Beweging: 

Zorg voor voldoende momenten van ontspanning. En met ontspanning bedoel ik niet bankhangen voor de tv of facebooken. Kies voor activiteiten met een geruststellende werking op je lichaam en geest. Denk aan  business yoga op het werk of thuis, een wandeling in het park, in het bos of aan het strand. Breng een bezoek aan de sauna. Neem voldoende lichamelijke beweging om de spanning uit lichaam en geest af te voeren.

 


Gezondheids detective_Burn out, stress of overspannen_metarelax3. Vitaminen en mineralen
:

Gebruik supplementen die je helpen om je stress te balanceren, zoals adrenostim en meta-relax van metagenics.

 

 

 

gezondheis detective_kies voor blijheid afbeelding4. Kies voor blijheid

Het geheim van succes zit niet in hard werken, maar in het kiezen voor jouw blijheid. Om van daaruit te functioneren is het nodig om gewoontes en patronen te doorbreken. Uitputting is een chronisch patroon; een levensstijl. Het is nodig jouw keuzes te evalueren en bij te stellen in dienst van jouw welzijn. Denk blije gedachten.

 

 

Gezondheids detective_gezondheid-apk
5. Laat je nakijken: 

Neem een Gezondheid APK keuring en laat je doormeten. Kom er achter wat er met jouw motortje aan de hand is en hoe je snel kunt herstellen. Een op maat gemaakt herstel traject en persoonlijke coaching begeleiden je naar een gezonde levensstijl.

 

 

Wat is er actueel op het gebied van burn out? Interessante links:

Burn-out herkennen en praktische tools bij het voorkomen ervan, voor werknemers en werkgevers:

 

Stappenplan naar je optimale gezondheid

Om een goed stappenplan te kunnen maken heb ik meer informatie van je nodig, zodat we samen alle factoren in balans kunnen brengen.

 • Tijdens de  Gezondheid-APK.  analyseer ik je gehele systeem waaruit duidelijk wordt wat precies de behoefte van je lichaam is, welke vervuilingen er zijn en wat je nodig hebt om in balans te komen.
 • Samen zetten we een haalbaar coachingstraject uit, afgestemd op jouw leven.

 

foto gezondheidsdetective frankGezondheidsdetective Frank

Het is mijn wens om het leven te verrijken van een ieder die zijn gezondheid wil verbeteren of op een dood spoor is gekomen in de gezondheidswereld. Ruim 25 jaar ben ik als therapeut op speurtocht naar de kern van gezond zijn. Door de jaren heen heb ik een  probleemoplossende methode ontwikkeld die het lichaam effectief ondersteunt bij het zelfregulerend vermogen en waarmee ik vele mensen heb mogen helpen. Graag deel ik mijn expertise bij het vinden van de oplossing voor jouw situatie.

Vraag het de gezondheidsdetective

Een verzoek: vraag het de Gezondheid Detective!

Ga naar  onze Facebook pagina en post jouw vraag. Zo kun jij en kunnen anderen profiteren. Laat me weten welke onderwerpen of thema’s over gezondheid je graag behandeld wilt zien. Om u te begeleiden op uw weg naar een optimale gezondheid, heb ik uw hulp nodig.

 

Afbeelding caduceus gezondheidsdetectiveWaarom deze gezondheid blog?

De bedoeling van mijn blogs is om je te informeren over de stappen die je kunt nemen in de richting van een gebalanceerde individuele gezondheid. Door stap voor stap de keuzes in jouw levensstijl aan te passen aan de werkelijke behoefte van jouw systeem. Hierdoor worden vage lichamelijke klachten steeds meer concreet, waardoor ze met positief resultaat behandeld kunnen worden.

Vindt u deze informatie waardevol?

doel van electroacupunctuur - franklandsman naturgeneeskunde

 1. Deel deze blog
 2. Bezoek me op FacebookLinked-inTwitter
 3. Like de Gezondheidsdetective Facebook pagina voor dagelijkse gezondheidsinfo en mogelijkheid om vragen te stellen.
 4. Schrijf je in voor de nieuwsbrief (rechtsboven aan deze pagina) en blijf automatisch op de hoogte.

 

Belangrijk: Raadpleeg bij lichamelijke en geestelijke klachten altijd eerst uw huisarts